Nyolcmilliárd forint gyorssegélyt kaphat Magyarország az Európai Bizottságtól

Megosztás

Nyolcmilliárd forintos gyorssegélyt kaphat Magyarország az ukrajnai menekültek ellátására az Európai Bizottságtól – írja a Népszava.

A pénzt elsősorban élelmezésre és szállásra, illetve adminisztratív ügyekre lehet költeni, harminc százalékát pedig civil szervezeteknek, helyi és regionális önkormányzatoknak kell eljuttatni.

A pénz az EU belügyi alapjából érkezik, a létrehozásáról szóló határozat előírja, hogy a kormányzati szervekhez érkező források harminc százalékát civil szervezeteknek, helyi és regionális kormányzatoknak kell eljuttatni, amelyek oroszlánrészt vállalnak az ukrajnai menekültek ellátásában.

A gyorsabb ügyintézés érdekében az Európai Bizottság nem a tényleges költségek, hanem az eredmények alapján fogja felszabadítani a pénzt, vagyis a kormánynak be kell mutatnia, hogy mire kívánja fordítani. A brüsszeli testület csak utólag fogja vizsgálni, hogy a forrásokat valóban a céloknak megfelelően és szabályszerűen költötték-e el.

A Magyarországnak megítélt 21,1 millió eurós összegen kívül Csehország, Lengyelország, Románia és Szlovákia is kapott a segélyből. Az összesen 400 milliós keretből megmaradt 152 millió odaítéléséről és elosztásáról valamivel később születik határozat.

Kapcsolódó cikkek